از آنجا که بخش عمدهای از گرایش به مد و مدگرایی منفی و افراطی در برنامهها و تبلیغات رسانههای بیگانه و ماهوارهها ریشه دارد، یکی از راهکارهایی که رسانههای ملی و محلی باید در راستای مقابله با مدگرایی افراطی و منفی دنبال کنند مسئله مقاوم سازی مخاطبان در مقابل هجمه رسانههای بیگانه است. مقاوم سازی یعنی به گونهای عمل شود که فرد در برابر تحمیل ناصواب و تهاجم و القای آرمانهای خلاف و تشویق به رفتارهای غلط ایستادگی کند و تسلیم نشود، برخی گامهای مؤثر که رسانه میتواند در این مسیر داشته باشد عبارتند از:
- رساندن مخاطبان به مرحله رشد
قرآن کریم، حرکت تکاملی انسان را «صراط مستقیم» مینامد؛ یعنی همان راهی که از افراط و تفریط به دور است و راه میانه به شمار میرود. کسی که در جهت این راه حرکت کند و به دور از هرگونه افراط و تفریط شخصیتی متعادل به دست میآورد که مجذوب و گرفتار زیباییهای دل فریب دنیوی نخواهد شد. شخص رشد یافته را میتوان کسی دانست که هدایت یافته است و در مسیر هدایت و حق، استوار و ماندگار قدم بر میدارد. بنابراین رسانه ملی برای اینکه مخاطبان خود را در مسیر حق مقاوم کند تا تحت تأثیر امور باطلی همچون مدگرایی منفی قرار نگیرد که رسانههای بیگانه به ترویج آن میپردازند، لازم است در مسیر رشد آنها گام بردارد از جمله راهکارهایی که در این مسیر فراروی رسانه قرادارد به این موارد میتوان اشاره کرد:
افزایش خردورزی
در روایات اسلامی بسیار تأکید کردهاند که تفکر میتواند موجب رشد انسان باشد حضرت علی(ع) میفرماید: فکر کردن سبب رشد میشود. مسئله افزایش خردورزی در مخاطب میتواند موجب رشد شخصیت وی گردد. بر این اساس ضروری است تا رسانه رشد و افزونی عقلانیت را در مخاطب جزء وظایف اصلی خود قرار دهد و برنامههایی در جهت تحرک فکری مخاطب تدارک ببیند. بنابراین رسانه باید از اولویت دادن به سرگرمی محض که میتواند سرگرمی را به اولویت اصلی مخاطب تبدیل کند بپرهیزد و برنامههای سرگرم کننده خود را نیز با زمینههای فکری و آموزشی همراه کند.
ارائه الگوهای مناسب
لازم است تا رسانه، الگوهای مناسبی را معرفی کند تا سبب رشد مخاطب گردد بنابراین الگوهایی میتوانند سبب رشد دیگران شوند که خود رشید باشند افرادی که در مسیر هدایت محکم و استوار هستند و آگاهی به علوم و معارف الهی دارند تضمین کننده رشد و کمال آدمی است و باید به عنوان الگوها و همانندی معرفی شوند.
- مخاطبان را باید با شگردهای رسانههای بیگانه آشنا ساخت
آگاهی و دانش علمی، ظرفیت و صبر انسان را بالا میبرد و سبب میشود تا انسان و دانش به نوعی مقاومت در برابر دعوتهای ناروا دست بزند. یکی از عناصری که آگاهی به آن میتواند بر مقاومت انسان بیفزاید، عنصر شگردها و روشهای دشمنان در منحرف کردن ارزشهاست. آگاهی از این شگردها و ترفندها توان خنثی سازی را در انسان ایجاد میکند. بنابراین رسانههای خودی با آشنا کردن مخاطبان خود با شگردهایی که بیگانگان برای تشویق به سمت مدگرایی افراطی و منفی به کار میبرند، میتوانند به مقاوم سازی آنها کمک کنند.
آموزش این شگردها درواقع، بخشی از آموزش سواد رسانهای به مخاطبان است که در مقاوم سازی مخاطبان در برابر آثار رسانهها نقش اساسی دارد. یعنی توانمند کردن انسان بردرک شیوه کار رسانهها و شیوه معنا سازی آنها ماهیت واهداف تولید پیام رسانهها و تفکیکهای رسانههای گوناگون او را از مصرف کنندگی صرف خارج کرده و در برابر اثرگذاری رسانهها، مقاوم میسازد و باید این سواد رسانهای را در مخاطب ایجاد کرد.
- توجه به نیازهای طبیعی و مشروع مخاطب
اگر زمینه پاسخگویی به نیازهای طبیعی انسان فراهم نشود و امکان ارضای آنها از راه مشروع وجود نداشته باشد احتمال ارضای نامشروع آن نیازها دور از انتظار نخواهد بود. اگر رسانههای خودی، به نیازهای طبیعی مخاطبان خود مانند نیاز به اطلاعات یا نیاز به ارایه مدلهای جدید که با توجه به نیاز تنوع جویی در انسان وجود دارد پاسخ ندهند مخاطبان به سمت رسانههای بیگانه و بهره گیری از آنها در راستای پاسخ به نیازهای طبیعاشان روی خواهند آورد.
پس میتوان نتیجه گرفت که رسانه ملی میتواند با توجه به نیازهای طبیعی مخاطبان خود و فراهم کردن آنها تا حدودی از گرایش مخاطبانش به سمت رسانههای بیگانه جلوگیری کند. بنابراین، معرفی الگوها و مدهای مناسب و بومی در مقابله با رسانههای بیگانه بسیار مؤثر است.
درباره "مد"/
راهکار رسانه ای مقابله با مدگرایی؛ مقاوم سازی مخاطبان و ارائه الگوی مناسب
خبرگزاری هر-گروه دین و اندیشه: رسانه ملی میتواند با توجه به نیازهای طبیعی مخاطبان خود و فراهم کردن آنها تا حدودی از گرایش مخاطبانش به سمت رسانههای بیگانه جلوگیری کند، بنابراین، معرفی الگوها و مدهای مناسب و بومی در مقابله با رسانههای بیگانه بسیار مؤثر است.
کد خبر 1778104
نظر شما